Nieuwsbrief 2022-04

BARTEC NL

BARTEC NEDERLAND

Nieuwsbrief 2022-04


Beste lezer,

Dit is de nieuwste uitgave van de BARTEC nieuwsbrief in 2022. Met deze nieuwsbrief willen wij zowel kennis overdragen als u op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen die BARTEC voor explosiegevaarlijke omgevingen op de markt brengt.

In deze uitgave vindt u de volgende onderwerpen:


Hydrogen Technology Expo EuropeEvenement: Hydrogen Technology Expo Europe

De energietransitie en specifiek de ontwikkelingen met betrekking tot de waterstofeconomie is van groot belang voor de toekomst van BARTEC en voor die van onze klanten.

Wilt u meer weten over wat BARTEC op dit gebied voor u kan betekenen, bezoek ons dan op 19 en 20 oktober op de Hydrogen World Expo in Bremen.

Locatie: Messe Bremen, Duitsland.
U kunt ons vinden in Hal 5 stand 5025.

Zie onze speciale evenementenpagina voor meer informatie en hoe u aan kaarten kunt komen.

Graag tot ziens op de beurs.

↑top


Ex Wandcontactdoos / PlugComponenten: Ex Wandcontactdoos / Plug

Elektrische energie leveren, zelfs in explosiegevaarlijke zones. Met gebruik van BARTEC stekkers en wandcontactdozen type 07-831* is dit geen probleem. Deze stekkers en wandcontactdozen zijn geschikt voor de Zones 1, 2, 21 en 22.

Robuuste stekkers en contactdozen en een hoge chemische bestendigheid zijn erg belangrijk, waarbij de elektrische betrouwbaarheid een must is.

Een hoge veiligheidsstandaard, een stabiele grip en foutloos contact maken, zelfs onder trillingen of de effecten van een agressieve atmosferische omgeving, vormen de basis voor een veilig en betrouwbaar gebruik.

De hoogwaardige materialen die voor de behuizing zijn gebruikt, garanderen de juiste corrosiebescherming en chemische bestendigheid. Hierdoor zijn de stekker en wandcontactdoos o.a. toepasbaar voor offshore gebruik en in de petrochemische industrie.

Verder zijn onderstaande eigenschappen van toepassing:

 • ATEX / IECEx certificering
 • Vernikkelde contactaansluitingen
 • IP 66
 • AC-3 schakelvermogen
 • Zelfreinigende contacten
 • Alle polen worden in-/uitgeschakeld
 • Eenvoudig aan te sluiten

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar, e.e.a. afhankelijk van spanning, stroom en het aantal polen wat benodigd is. Wij willen u graag adviseren welk type u in een bepaalde toepassing het beste kunt selecteren.

Er is een keuze uit:

 • 16A (3-polig, 4-polig of 5-polig)
 • 32A (4-polig of 5-polig)
 • 63A (4-polig of 5-polig)

Via onderstaande link vindt u de datasheets van diverse varianten.
Mochten er nog vragen zijn dan zien wij uw (aan)vragen graag tegemoet!

Voor meer informatie zie de productpagina.

↑top


Parallelle constant vermogen verwarmingskabel BPL-ALHeat Tracing: Parallelle constant vermogen verwarmingskabel

De BPL-AL is een parallelle constant vermogen verwarmingskabel met een vaste weerstandswaarde per meter. Deze aan één kant aan te sluiten verwarmingskabels zijn er in de vermogens 15, 30, 45 en 60 Watt per meter.

Naast dat deze verwarmingskabel voor vorstbeveiliging ingezet kan worden is deze uitermate geschikt om leidingen of tanks op een hogere temperatuur te houden. Dit kan tot wel 350 °C. Uitgeschakeld is deze verwarmingskabel zelfs bestand tegen een maximale temperatuur van 425 °C.

Deze verwarmingskabel kan door zijn eigenschappen een goed alternatief vormen voor de mineraalgeïsoleerde serie verwarmingskabel. Zeker op het moment dat de benodigde lengte aan verwarmingskabel niet vooraf bekend is en er ter plaatse bepaald dient te worden hoeveel meter kabel er nodig is.

Kenmerken:

 • Verwarmingskabels geven een vast vermogen per meter af
 • Ter plaatse op de gewenste lengte te maken en af te werken
 • Door zijn aluminium buitenmantel een hoge mechanische bestendigheid
 • Geschikt voor het toepassen in een explosiegevaarlijke omgeving

Voor meer informatie zie de productpagina.

↑top


POLARIS SMART HMI 12”Automation Technology: POLARIS SMART HMI 12”

De Smart HMI 12,1″ W is ontwikkeld voor standalone gebruik in omgevingen waar explosiegevaar heerst en is een aanvulling op de inmiddels breed gebruikte POLARIS Smart HMI-serie met 7” beeldscherm afmeting.

De POLARIS SMART serie is gebaseerd op een Windows-besturingssysteem maar is speciaal ontwikkeld om hier op een eenvoudige wijze externe visualisatiesoftware op te kunnen installeren waarbij de resolutie van 1.280 x 800 pixels overeenkomt met veel in de veilige zone gebruikte vergelijkbare displays.

Deze unit is volledig gecertificeerd waardoor deze ook zonder verdere aanpassingen direct toegepast kunnen worden in Ex omgevingen Zone 1/2 & Zone 21/22.

De SMART HMI is standaard uitgerust met een Ethernet-interface en diverse USB-interfaces waardoor deze geschikt is voor de meeste standaard toepassingen, maar voor speciale toepassingen kan de unit uitgebreid worden met uitbreidingsmodulen en smart device voor bijvoorbeeld Wifi of Bluetooth.

Voor meer informatie zie de productpagina.

↑top


Freeze/Cloud Point Process Analyzer FRP-4/CPA-4Analyzers: Cloud- en Freeze Point Analyzer FRP-4/CPA-4

Het vriespunt en het vlokpunt zijn beide belangrijke eigenschappen die door proces operators moeten worden bewaakt. Het vlokpunt en vriespunt kunnen met één analyzer worden gedetecteerd omdat het detectieprincipe identiek is. Het monster, b.v. gasolie, wordt afgekoeld en onder een bepaalde temperatuur beginnen kristallen te verschijnen, wat resulteert in een zekere mate van troebelheid van het monster.

Op dat moment wordt de zogenaamde Cloud Point of vlokpunt-temperatuur gemeten door afname van de lichtintensiteit in het optisch pad. Het koelproces wordt gestopt en de kristallen lossen weer op. Op dat moment wordt het monster weer helder en transparant. Zodra alle kristallen zijn opgelost, is de zogenaamde Freeze Point of vriespunt-temperatuur bereikt.

Cloudpoint:
Bij afkoeling van dieselolie vormen zich waskristallen (n-paraffinen) als gevolg van de verminderde oplosbaarheid van de vloeistof. De temperatuur waarop dit plaatsvindt is het Cloud Point, oftewel de temperatuur waarbij voor het eerst nevel wordt waargenomen. De vorming van waskristallen, waarvan de hoeveelheid en de vorm afhangt van het soort brandstof en de verwerkingswijze, kunnen het brandstofsysteem van dieselmotoren of verwarmingstoepassingen blokkeren of onregelmatig laten opereren en zelfs compleet laten uitvallen.

Methodes welke van toepassing zijn op de online CloudPoint Analyzer:
ASTM D2500
DIN ISO 3015

Freezepoint:
On-line analyser voor de semi-continue bepaling van Freeze Point temperatuur van vliegtuigbrandstof. Het Freeze Point is de laagste temperatuur waarbij de brandstof vrij blijft van waskristallen die de doorstroming door de filters van het systeem kunnen belemmeren.

Gedurende de vlucht daalt de temperatuur in de tank van het vliegtuig afhankelijk van de hoogte, snelheid en duur van de vlucht. Het vriespunt moet altijd lager liggen dan de opslag temperatuur.

Methodes welke van toepassing zijn op de online FreezePoint Analyzer:
ASTM D 2386
DIN ISO 3013
ASTM D-5901
ASTM D1015
ASTM D7153-05
ASTM D7154-05

De BARTEC-BENKE FRP-4/CPA-4 analyzer heeft de volgende kenmerken:

 • Conform ASTM
 • Onderhoudsarm
 • Geïntegreerde koelunit optioneel
 • Netwerk en modbus communicatie / modbus
 • Integratie in protective cabinet polyester of SS316 mogelijk

Voor meer informatie zie de productpagina.

↑top


BARTEC BoelewerfWhitepaper: Electrical Safety Systems – Van prijsaanvraag tot offerte

Het lijkt eenvoudig: u stuurt ons een aanvraag en vervolgens krijgt u een offerte van ons. Bij zo’n aanvraag beantwoorden komt wellicht meer kijken dan u op het eerste gezicht denkt. Immers, als wij een aanbieding uitbrengen, dan moeten we in ieder geval zeker weten dat wát we aanbieden, ook technisch mogelijk is.

We kunnen het immers niet maken als ons de opdracht is verstrekt, we dan moeten zeggen: ‘sorry, helaas, hetgeen wij aangeboden hebben blijkt technisch toch niet mogelijk….’.

Lees hier de rest van de whitepaper op onze website.

↑top


Wilt u onze mailings ontvangen dan kunt u zich hier aanmelden.

Indien u meer wilt weten over onze producten, dan kunt u contact met ons opnemen via onderstaand knop.