Nieuwsbrief 2022-02

BARTEC NL

BARTEC NEDERLAND

Nieuwsbrief 2022-02


Beste lezer,

Dit is de nieuwste uitgave van de BARTEC nieuwsbrief in 2022. Met deze nieuwsbrief willen wij zowel kennis overdragen als u op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen die BARTEC voor explosiegevaarlijke omgevingen op de markt brengt.

In deze uitgave vindt u de volgende onderwerpen:


Logo Atex CongresEvenement: ATEX & Process Safety Congres

Al sinds 2009 zijn wij deelnemer aan het ATEX & Process Safety Congres (voorheen: Het Grote ATEX Congres).
Ook bij het volgende congres kunt u ons hier aantreffen.

Op 9 juni 2022 is er weer een ATEX & Process Safety Congres in De Fabrique in Utrecht. Ook dit keer fysiek èn online! Het thema is:

’Beheersbaarheid van Explosieveiligheid’

Uiteraard is BARTEC hier ook weer bij betrokken en graag nodigen wij u uit voor dit evenement. Om eventueel gratis deel te kunnen nemen dient u wel aan de inschrijfvoorwaarden te voldoen.
Maak hierbij gebruik van deze link: inschrijven
De BARTEC relatiecode is: CHG4ZFZ3

Graag tot ziens op het congres!

Voor meer informatie zie onze evenementenpagina.

↑top


Ex p labelprinter*** NIEUW ***

Paneelbouw: Ex-proof labelprinter (Ex p)

Soms is het wenselijk een labelprinter te gebruiken terwijl er tegelijkertijd sprake is van een explosiegevaarlijke omgeving, bijvoorbeeld bij verpakkings- of vullijnen.

Voor die situaties heeft BARTEC nu een explosieveilige labelprinter ontwikkeld!

In de basis wordt gebruik gemaakt van de bekende Zebra ZT220 labelprinter die door BARTEC is aangepast en ingebouwd in een behuizing met inwendige overdruk (Ex p).

Voor het uitnemen van het label hoeft de behuizing niet te worden geopend: het label wordt door een nauwe spleet naar buiten gevoerd. De 3 standaard frontbedieningstoetsen van de Zebra printer zijn verplaatst naar de zijwand van de BARTEC overdrukbehuizing zodat de printer volledig functioneel gebruikt kan worden.
De communicatie van de printer kan naar keuze met USB of Ethernet worden gerealiseerd. De explosieveilige labelprinter wordt geleverd met een ATEX en/of IECEx certificering voor zone 1, 2, 21 of 22.

Voor meer informatie zie onze website.

↑top


Mobile Computer MC27ex-NI *** NIEUW ***

Enterprise Mobility: Ex-proof Mobile Computer MC27ex-NI

Of uw werknemers nu op de werkvloer van een magazijn, fabriek of buiten in een haven of op een fabrieksterrein goederen afleveren, onderhoudswerkzaamheden doen of inspecties uitvoeren, een mobiele computer brengt productiviteit, effectiviteit en kwaliteit van werken naar een hoger niveau.

Tot op de dag van vandaag had u de keuze uit effectieve, maar voor veel toepassingen overgekwalificeerde en daardoor dure, oplossingen of aan de andere kant interessant geprijsde oplossingen welke wel tekortschoten in functies waardoor het voordeel van mobiel werken niet volledig benut kon worden.

Maak daarom nu kennis met de MC27ex-NI, de betaalbare mobiele computer welke alle functies levert die binnen uw bedrijf nodig zijn. De Wi-Fi/mobiel combinatie verbindt alle werknemers – binnen uw faciliteit of buiten in het veld.

Het geavanceerde industriële ontwerp zorgt voor extreem comfort en gebruiksgemak. Het geïntegreerde touchscreen en toetsenbord ondersteunen de ‘green screen’-apps van vandaag en de touchscreen-apps van morgen. Voeg eenvoudig een trigger-handgreep toe om nog eenvoudiger de scantaken uit te voeren, wat vooral van belang is bij grote hoeveelheden scans.

Voor meer informatie zie de productpagina.

↑top


Cold Filter Plugging Point Analyzer CFPP-4Analyzers: Cold Filter Plugging Point Analyzer CFPP-4 van BARTEC Benke

Bij afkoeling van diesel vormen zich waskristallen (n-paraffinen) als gevolg van de verminderde oplosbaarheid in de vloeistof. Het Cold Filter Plugging Point is gedefinieerd als de hoogste temperatuur waarbij 20 ml product, gekoeld onder gedefinieerde omstandigheden, binnen 60 seconden niet meer door een 45 micron filter stroomt. Dit is de laagste temperatuur waarbij diesel, zonder verlies van stroomsnelheid door de vorming van kristallen, kan worden gebruikt.

Methodes welke van toepassing zijn op de online CFPP analyzer:

 • ASTM D6371
 • DIN EN 116
 • IP 309
 • EN 16329

De BENKE CFPP-4 analyzer heeft de volgende kenmerken:

 • Conform ASTM)
 • Onderhoudsarm
 • Geïntegreerde koelunit
 • Netwerk en modbus communicatie
 • Integratie in protective cabinet polyester of SS316 mogelijk)

 

Voor meer informatie zie onze website.

↑top


Line Bushing & Barrier GlandArtikel: Wanneer wartel met of zonder setting compound?

Wanneer gebruikt u een Ex d wartel met setting compound (in de volksmond een ’barrier of compound gland’) als kabelinvoering?

In de installatienorm NEN-EN-IEC 60079-14 wordt dat genoemd in geval van:

 1. mogelijk gas- of vloeistoftransport door de ruimten tussen afzonderlijke aders van kabels, of;
 2. directe kabelinvoering in een Ex d behuizing (optie a) uit artikel 10.6.2.

Eerstgenoemde is niet alledaags. In de meeste toepassingen is de kabelverbinding tussen apparatuur niet gevoelig voor gas of vloeistoftransport, omdat gas of vloeistof zich nu eenmaal normaal niet bij de aansluitingen van apparatuur bevindt.

De tweede is aannemelijker. Directe kabelinvoering is weliswaar in Ex d toegestaan maar dan moet wel zeker zijn dat een inwendig optredende explosie niet via de kabel naar buiten kan doorslaan. Een Ex d compressie wartel is mogelijk geschikt, maar vlamdoorslag kan zeker voorkomen worden met een Ex d compound wartel en moet zelfs gebruikt worden als de kabel

 1. niet voldoet aan Annex E (lees: onvoldoende compact is); of
 2. een lengte heeft korter dan 3 meter.

Dus: de kabel moet allereerst aan de eisen uit artikel 9.3.2 a) van de norm voldoen. Bij twijfel: kies nog liever voor een gegarandeerde indirecte kabelinvoering met een ’Ex de’ combinatie, waarbij het aansluiten in een Ex e compartiment plaatsvindt. De specialiteit van BARTEC!

Voor onze wartels zie de productpagina.

↑top


Vacature

BARTEC NEDERLAND, gevestigd te Ridderkerk, is een specialist op het gebied van hoogwaardige explosieveilige elektrotechnische schakelpanelen.

Onze producten worden wereldwijd toegepast. Vanuit een leuk eigentijds pand aan de Maas te Ridderkerk werken wij met een enthousiast team van 31 collega’s, waarvan 7 in onze assemblage hal.

In verband met diverse grotere projecten zijn wij op zoek naar een gemotiveerd (zelfstandig) all-round:

Bedradingsmonteur (m/v)

(panelenbouwer)

Heb je ervaring in het zelfstandig bouwen, bedraden en eventueel functie testen van panelen aan de hand van elektrotechnische schema’s dan hebben wij je hard nodig voor een periode van ca. 6 maanden of langer!

Is je interesse gewekt dan horen we graag van je!

Onze flexibele werktijden zijn maandag t/m donderdag vanaf 07:00 uur tot max 17:00 uur, vrijdags tot max. 16.00 uur en eventueel is een (parttime) werkweek ook bespreekbaar en reiskosten worden ook vergoed!

Om te solliciteren en voor meer informatie zie onze vacature-pagina.

↑top


Wilt u onze mailings ontvangen dan kunt u zich hier aanmelden.

Indien u meer wilt weten over onze producten, dan kunt u contact met ons opnemen via onderstaand knop.