Nieuwsbrief 2021-04

BARTEC NL

BARTEC NEDERLAND

Nieuwsbrief 2021-04


Beste lezer,

Hierbij vindt u de april uitgave van de BARTEC nieuwsbrief. Met deze nieuwsbrief willen wij zowel kennis overdragen als u op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen die BARTEC voor explosiegevaarlijke omgevingen op de markt brengt.

In deze uitgave vindt u de volgende onderwerpen:


Cam-PhoneMobility: BARTEC Pixavi Phone en Cam

De nieuwe generatie Mobile devices.

BARTEC is trots om te melden dat onze eerder aangekondigde 2e generatie Phone en Cam de certificering goed doorlopen hebben en vanaf nu besteld kunnen worden.

De nieuwste generatie Android intrinsiekveilige smartphones en cameras zijn van zeer robuust design, maar met een formaat dat eenvoudig in broek of jaszak past en garanderen eenvoudig gebruik in combinatie met veiligheid, betrouwbaarheid en topprestaties tot in explosiegevaarlijke omgevingen.

De Phone en Cam zijn de lichtste en slankste smartphone en camera momenteel beschikbaar op de markt met daarbij het grootste en helderste 5,5” display met 1920 x 1080 Full HD resolutie. De 12.2 MP foto en 4K video camera aan de achterzijde en 8 MP camera aan de voorzijde garanderen hoge beeldkwaliteit voor zowel foto als video opnames.

Daarnaast zijn de units extreem robuust uitgevoerd met een geanodiseerde aluminium behuizing voorzien van rubberen stootranden voor extra bescherming en daarbij een extreem schok- en krasbestendig gorillaglas® display.

De Pixavi Phone en Cam van BARTEC zijn de juiste keuze voor de toekomst en nu verkrijgbaar voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Wilt u meer weten over deze apparaten, neem dan contact met ons op.

Voor meer informatie zie onze productpagina.

↑top


Project: Skid met Ex de panelenProject: Skid met Ex de panelen

BARTEC NEDERLAND heeft de opdracht gekregen om een skid te vervaardigen die bestaat uit een compleet frame samen met verschillende roestvrijstalen (RVS316) drukvaste Ex de behuizingen.

De skid is een open shelter van ca. 4,1 m breedte x 2,53 m hoogte x 3,075 m diepte; het gewicht inclusief de 8 volledig uitgeruste RVS Ex de panelen is ca. 7.500 KG.

Bekijk hieronder een korte film van de Skid.

↑top


Diverse wartelsComponenten: Explosieveilige Kabelwartels

Kabelwartels zijn er in veel verschillende uitvoeringen en dat geldt zeker ook bij Explosieveilige kabelwartels. Bij de selectie van de juiste kabelwartel zijn veel keuzes te maken.

 • Mag in een metalen Ex e behuizing kunststof kabelwartels worden gebruikt of moeten de kabelwartels dan ook uit metaal zijn?
 • Hoe zit het met de armering of afscherming?
 • Moet er een kabelwartel worden gebruikt waarbij de armering of afscherming in de kabelwartel wordt afgewerkt of mag dat ook in de behuizing worden gedaan?
 • Hoe zit het met EMC en Explosieveiligheid?
 • Wat zijn de verschillen tussen kabelwartels in een Ex e of een Ex d behuizing?
 • Wanneer mag of moet er een compound kabelwartel worden gebruikt?

Kortom, veel vragen die beantwoord moeten worden om tot een juiste keuze te kunnen komen.

BARTEC wilt u graag adviseren welk type kabelwartel u in een bepaalde toepassing het beste kunt selecteren. We hebben daarbij de keuze uit kabelwartels van verschillende fabricaten zoals BARTEC Feam uit Italië, Peppers Cable Glands Ltd uit Engeland of Wiska. De gangbare types met toebehoren kunnen we uit voorraad leveren.

We zien uw (aan)vragen graag tegemoet!

Voor meer informatie zie onze productpagina.

↑top


DPC IIIHeat tracing: DPC III monitor temperatuurregelaar

De serie DPC III Non-Ex temperatuurregelaars bestaan momenteel uit verschillende gestandaardiseerde regelaars, die geschikt zijn voor diverse verwarmingstoepassingen. De digitale controller bewaakt de meetcircuits op sensorstoringen, onderbreking of kortsluiting en onder- en overschrijdingsmetingen om de procesbetrouwbaarheid te waarborgen.

De DPC III is universeel inzetbaar als aan/uit of PID-regelaar.

 • Te gebruiken in combinatie met Pt100 Ex element, voor temperatuurregeling in explosieveilige verwarmingscircuits
 • Kan worden toegepast als PID-regelapparatuur
 • Eenvoudige installatie

De DPC III is geïntegreerd in een klikbehuizing voor TS 35 DIN-railmontage. Op de regelaar wordt een Pt100 weerstandsthermometer of een thermokoppel aangesloten. De regelaar is uitgerust met een 16 A relais  uitgang en een 8 A foutmelding relais, een logische spanningsuitgang voor de PID-regeling en twee instelbare digitale ingangen.

Voor meer informatie zie onze productpagina.

↑top


AnalyzerPour Point Process Analyzer PPA-4

Online analyzer voor de semi-continue bepaling van de Pour Point van koolwaterstoffen. Het Pour Point is gedefinieerd als de laagste temperatuur waarbij een product nog net vloeibaar is.

Vliegtuigbrandstof, dieselolie, huisbrandolie en smeeroliën bevatten kleine hoeveelheden opgeloste paraffine die neer kunnen slaan en verstoppingen kunnen veroorzaken in filtersystemen en brandstofpompen.

Methodes welke van toepassing zijn op de online Pour Point Analyzer:

 • ASTM D97
 • DIN EN ISO 3016
 • IP 15
 • ASTM D5949
 • ASTM D5950

Voor meer informatie zie onze productpagina.

↑top


Ex dWhitepaper: Kabels aansluiten in Ex d behuizingen

Staat u voor het dilemma welk type Ex d kabelwartel te kiezen in combinatie met welk type kabel?

Praktisch alle verkrijgbare Ex d kabelwartels zijn ATEX categorie 2G Ex db IIC Gb gecertificeerd, wat voor zone 1 te allen tijde juist lijkt…

Maar, de opkomst van steeds meer soorten en maten aan zgn. ’barrier glands’ maakt wel duidelijk dat er blijkbaar een keuze gemaakt moet worden tussen Ex d kabelwartels die uitgevoerd zijn òf met een afdichtingsring (’compression gland’) òf met een setting compound (’barrier gland’). De installatienorm laat nu eenmaal niet altijd de welbekende Ex d kabelwartel met alleen een afdichtingsring toe.

Twee van de basis eisen die in de Ex zone gelden voor de kabelconstructie zijn: ’rond’ en ’compact’. Of een kabel rond is laat zich nog wel beoordelen, maar compact? Hoe compact is compact genoeg?

De rest over dit artikel vindt u in de Whitepaper.

↑top


Wilt u onze mailings ontvangen dan kunt u zich hier aanmelden.

Indien u meer wilt weten over onze producten, dan kunt u contact met ons opnemen via onderstaand knop.