Remote ondersteuning in explosiegevaarlijke omgevingen

Orbit X close-up

Video conferenties en andere manieren van digitale communicatie zijn al vele jaren een belangrijke methode om tijd en kosten te besparen in de zakelijke wereld en de meeste industrieën. Door de reisbeperkingen en sociale distantiëring veroorzaakt door de Covid-19 pandemie zijn o.a. videogesprekken tot een cruciaal instrument geworden om continuïteit en directe communicatie op het werk te garanderen.

Dit geldt in het bijzonder ook voor explosiegevaarlijke omgevingen, gebieden die zich ook vaak op afgelegen locaties bevinden en waar alleen speciaal opgeleid personeel mag komen. Mocht zich een virus-uitbraak voordoen op bijvoorbeeld een boor of productieplatform, dan kan dit leiden tot een shut-down en grote financiële verliezen tot gevolg hebben. Wij willen u met dit artikel laten weten dat BARTEC oplossingen kan bieden die u in staat stellen om ondersteuning op afstand te bieden zelfs in explosiegevaarlijke omgevingen. We geven u een case van BARTEC explosieveilige apparatuur in combinatie met standaard en veel gebruikte teleconferentietoepassingen.

Orbit X close-upBARTEC biedt explosieveilige communicatie oplossingen in meerdere vormfactoren en op basis van verschillende besturingssystemen.

Bij voorbeeld voor een situatie waarin een operator of maintenance engineer in het veld communicatie moet hebben met een collega of technisch specialis in de veilige zone maar waarbij deze persoon wel gelijktijdig zijn/haar beide handen moet kunnen gebruiken.

Hij of zij kan bijvoorbeeld beide handen nodig hebben voor het manoeuvreren op moeilijke plaatsen, het bedienen van zware machines of het gebruik van gereedschap terwijl de specialist aan de andere kant instructies geeft en mee kan kijken.

De BARTEC Oplossing: Orbit X + op SIP gebaseerde teleconferentietoepassing

De Orbit X is een kleine en lichtgewicht helm camera die zowel video en foto’s lokaal kan opnemen en opslaan, als ook gekoppeld kan worden aan livestream video. Door de Orbit X te monteren aan een helm kan een veldwerker het gezichtsveld opnemen of live-streamen en hij/zij kan ervoor kiezen om een laser indicator in te schakelen om precies te zien waarop de camera is gericht. In combinatie met een intrinsiek veilige koptelefoon kan een veldwerker tegelijkertijd communiceren en instructies van de online kijker ontvangen.

Om live video te kunnen streamen wordt de Orbit X gekoppeld met een SIP ondersteunende applicatie, iets wat de meeste veel gebruikte softwareapplicaties hebben. De compatibiliteit met Cisco WebEx Meetings, Teams, Zoom, Lifesize en Pexip is door BARTEC getest en werking met anderen is niet uitgesloten (neem contact met ons op als u de compatibiliteit met een andere teleconferentietoepassing wilt controleren). Orbit X kan worden geconfigureerd met een standaard Android-smartphone of -tablet via de Orbit X app.

Veiligheid voorop.

Ex logo grijs

Bij het selecteren van hardware voor een gebruik in explosiegevaarlijke gebieden is veiligheid altijd de eerste prioriteit. Wat zijn de vereisten, waarbij onder andere de vraag gesteld moet worden; in welke zone wordt het apparaat gebruikt? De eerste en belangrijkste prioriteit voor BARTEC is de veiligheid en integriteit van onze apparaten en we stellen daarom altijd de hoogst mogelijke eisen aan onze certificeringen. Een BARTEC apparaat is altijd een veilige keuze, ongeacht voor welke  omgeving.

Ps. Onbekend met Ex eisen en het belang van explosie bescherming? Bekijk onze pagina over explosieveiligheid om hier meer over te leren.

Voor meer informatie over deze oplossing of andere oplossingen, neem dan contact met ons op.